Οι «Αδελφοί Καραμάζοφ» σε αυλή εκκλησίας

 karamazov  01

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, η παράσταση του Ηλία Κουνέλα παρουσιάζεται στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Ραγκαβά.

Πέρυσι, στο ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε την εμπειρία της παράστασης «Κήπος Στάχτες» σε ένα νεοκλασικό σπίτι στον Κολωνό. Φέτος, ο Ηλίας Κουνέλας επιστρέφει με μία ακόμη εμπειρία, αυτή τη φορά ανάγνωσης πάνω στο τελευταίο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, τους «Αδελφούς Καραμάζοφ», η οποία μετεξελίχθηκε σε θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο «Αδελφοί Καραμάζοφ - Η εμπειρία μιας ανάγνωσης». Επί οκτώ μήνες -από τον Αύγουστο του 2013 ως το Μάρτιο του 2014- ο Κουνέλας συναντιόταν καθημερινά με άλλους πέντε ηθοποιούς (Στέλιος Ανδρονίκου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Βασίλης Σαφός, Μαρίνα Συμεού), προκειμένου να διαβάσουν από κοινού το βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα σε μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου.

 karamazov  02«Καταφέραμε και διαβάσαμε μαζί τις 1.500 σελίδες του και αποφασίσαμε να μοιραστούμε με το κοινό τις προσωπικές και ψυχικές μεταπτώσεις που βίωσε ο καθένας από εμάς, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης», εξηγεί ο Κουνέλας και τονίζει: «Στην παράστασή μας δεν παρουσιάζεται το έργο αυτό κάθε αυτό, αλλά ζωντανεύουν πολλές σκηνές του. Σκοπός μας, άλλωστε, δεν είναι να μεταφέρουμε στο θεατή την ιστορία των Καραμάζοφ, αλλά να τον προτρέψουμε να αναθεωρήσει την άποψη πως η ανάγνωση είναι μια μοναχική διαδικασία και να τολμήσει να διαβάσει ένα βιβλίο μαζί με κάποιον άλλο». Ωστόσο, τα σύνθετα και άκρως ενδιαφέροντα ζητήματα, που θίγονται μέσω της προσπάθειας των τεσσάρων δαιμόνιων υιών να δολοφονήσουν τον επίσης δαιμόνιο πατέρα τους, όπως είναι η πάλη μεταξύ καλού και κακού και ο διάλογος ανάμεσα στην αμφιβολία και την πίστη, τίθενται επί τάπητος μέσα από τις εμπειρίες των έξι ερμηνευτών. «Διαβάζοντας το μυθιστόρημα ανακαλύπτουμε πως το σημείο του καταστροφέα και του καταστρεφόμενου είναι το ίδιο, του θύτη και του θύματος επίσης, του άθεου και του ένθεου φωτίζονται από το ίδιο φως», σημειώνει.

Η παράσταση, που θα κάνει πρεμιέρα 9 Ιουνίου, θα ανέβει στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα. Πώς προέκυψε η ιδέα; «Μέσα από τις αναγνώσεις», απαντά ο Ηλίας Κουνέλας και συνεχίζει: «Συνειδητοποιήσαμε πως το έργο δεν θα μπορούσε να παιχτεί σε κάποιο θέατρο, όπου θα υπήρχε η συνθήκη ηθοποιών – κοινού, κι έτσι καταλήξαμε πως η καλύτερη σκηνή για την παράστασή μας είναι ένας λατρευτικός χώρος. Άλλωστε, η αυλή μιας εκκλησίας φέρει πάντα εξομολογητική διάθεση, γεγονός που συμβάλλει στο στόχο μας: οι θεατές να ακούν καλύτερα και οι ηθοποιοί να παίζουν λιγότερο».

Χριστίνα Φαραζή

Info

9, 10, 12, 15, 19, 22, 26, 29 Ιουνίου 2014. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά: Τριπόδων & Πρυτανείου 1, Πλάκα.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Φοιτητικό – Ανέργων - ΑμεΑ 5€.

Ώρα: 21:30.

Πηγή άρθρου: http://tospirto.net/theater/news/17851