Παιδί και Διαδίκτυο, Πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από τους κινδύνους του Διαδικτύου,

Τα παιδια ειναι πολλες φορες καλυτερα απο τους γονεις τους σε οτι αφορα την χρηση των υπολογιστων. Μαθαινουν να χρησιμοποιουν το διαδικτυο στο σχολειο. Να θυμαστε οτι οταν τα παιδια συνδεονται με το διαδικτυο πλησιαζουν ολο τον εξω κοσμο. Εκτος και αν ειναι εγκατεστημενο ενα συστημα φιλτραρισματος  ( που να «μπλοκαρει» τις προσβλητικες λεξεις και εικονες για παραδειγμα ) τα παιδια μπορουν να πολυ ευκολα να να δουν ασεμνες φωτογραφειες, βια καθως και πολλες διασκεδαστικες η ενημερωτικες σελιδες στο διαδικτυο. Επισης μπορουν να επικοινωνησουν με αγνωστους, κυριως μεσα απο τα «δωματια επικοινωνιας». Υπαρχει κινδυνος, αντιστοιχος με αυτον που υπαρχει εξω στο δρομο, οπου καποιος που θελει να κανει κακο η να πειραξει τα παιδια προσπαθει να τα πλησιασει. Μαθετε στα παιδια να μη συναντουν ποτε καποιον που γνωρισαν απο το διαδικτυο εκτος αν τα συνοδευετε κι εσεις. Πειτε στα παιδια να μην δινουν τη διευθυνση του σπιτιου η του σχολειου τους σε οποιονδηποτε. Ακολουθουν μερικες χρησιμες συμβουλες  που θα σας προτειναμε να τις τυπωσετε και να τις τοποθετηστε κοντα η διπλα στον υπολογιστη σας.  

Οδηγίες για τα παιδιά
• Πραγματικά, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να συναντάς άτομα που γνώρισες στο Internet, εκτός και αν σε συνοδεύουν οι γονείς σου.
• Μην ξεχνάς: οι άνθρωποι στο Internet μπορεί να λένε ψέματα. Δεν μπορείς να τους δεις!
• Μην τους δίνεις λοιπόν τη διεύθυνση και το τηλέφωνό σου, ούτε το όνομα του σχολείου σου ή τη φωτογραφία σου. Μπορεί να θέλουν το κακό σου!
• Εάν συναντήσεις κάτι πραγματικά άσχημο στο Internet ή κάποιος χρήστης σε παρενοχλήσει, δεν φταις εσύ. Ενημέρωσε τους γονείς σου!

Ασφαλής περιήγηση στο Διαδίκτυο:
• Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου προσφέρουν ασφαλείς χώρους για παιδιά ή δέσμες φιλτραρίσματος. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε λογισμικό. Όμως, ακόμα και με τα μέτρα αυτά, τα παιδιά πρέπει να μάθουν το κώδικα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν προστατεύονται.
• Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν συναντούν κανένα που γνώρισαν για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο εκτός και εάν συμφωνείτε να τα συνοδεύσετε - σε ένα δημόσιο χώρο.
• Μάθετε στα παιδιά σας να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα - να μην αποστέλλουν σε κανένα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την διεύθυνση της κατοικίας σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας, ή το όνομα του σχολείου τους - ή την φωτογραφία τους - και να δίνουν τις πληροφορίες αυτές κατά τη διάρκεια απευθείας σύνδεσης. (Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να απολεσθεί ή να διαβαστεί από άτομα στα χέρια των οποίων μπορεί να περιέλθει. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με τις ταχυδρομικές κάρτες. Η απευθείας σύνδεση, επίσης, μοιάζει με δημόσιο χώρο : ποτέ δεν ξέρεις ποιος σε κοιτά ή ποιος σε ακούει).
• Πρέπει να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτοί που φαίνεται ότι είναι. Ακόμα και αυτοί με τους οποίους αλληλογραφούν. Οι άνθρωποι δεν λένε πάντοτε την αλήθεια στο Διαδίκτυο.
• Συχνά, τα παιδιά αποφεύγουν να αναφέρουν τα δυσάρεστα πράγματα που συναντούν στο Διαδίκτυο. Έτσι, πρέπει να μάθουν ότι εάν κάποιος τους πει ή τους γράψει κάτι κατά τη διάρκεια απευθείας σύνδεσης, ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο είναι δυσάρεστο ή τους προκαλεί ανησυχίες δεν φταίνε αυτά και, γι' αυτό, να το αναφέρουν σε εσάς και στον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου.
• Τα παιδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τη συνομιλία σε απευθείας σύνδεση. (Ακόμη και σε ένα χώρο συνομιλίας που λέγει ότι είναι μόνο για παιδιά, δεν είναι προς το παρόν δυνατόν να ελεγχθεί εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι παιδιά. Μπορεί να είναι ένα μεγάλο παιδί ή ένα ώριμο παιδί που προσπαθεί να σε παραπλανήσει).
• Να εξακριβώσετε εάν ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου προβλέπει "συντονιστή" στο χώρο συνομιλίας ειδικό για παιδιά της ηλικίας σου: στην περίπτωση αυτή, να χρησιμοποιείς μόνο αυτούς τους χώρους συνομιλίας εάν πράγματι θέλεις να κουβεντιάσεις. Αυτό σημαίνει ότι στην επικοινωνία αυτή συμμετέχει συνεχώς ένας ενήλικος που είναι υπεύθυνος για να απομακρύνει οτιδήποτε πρόστυχο. Μην ανησυχείς όμως! Ο ενήλικος δεν θα παρέμβει και πιθανόν να μην μάθεις ότι είναι εκεί, εκτός και εάν κάποιος αρχίσει να συμπεριφέρεται ύποπτα.
• Μάθετε στα παιδιά σας να μην απαντάνε ποτέ σε πρόστυχα ή δελεαστικά μηνύματα. Εάν λαμβάνουν πρόστυχα ή προσβλητικά μηνύματα ή μηνύματα που δεν κατανοούν ή δουν απρεπείς εικόνες στο Διαδίκτυο, πρέπει πάντοτε να σας το λένε. Παρακαλείσθε να αναφέρετε παρόμοια προβλήματα στον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου. (Υπάρχουν οργανώσεις, όπως SafeLine (www.safeline.gr/) που μπορούν να σταματήσουν αυτά τα πράγματα. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να αναφερθεί στο Safeline).

Άλλες συμβουλές που πρέπει να δώσετε στα παιδιά σας:
Δεν είναι φρόνιμο να στείλεις σε κανένα τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας ή τον αριθμό του τραπεζικού σου λογαριασμού (πριν να ελέγξεις πρώτα με το γονέα σου ή τον κηδεμόνα σου περί τίνος πρόκειται. Κάποιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να σε κλέψει).
Δεν πρέπει να δίνεις σε κανένα τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού που έχεις στο Διαδίκτυο (διότι θα μπορούσαν να προφασιστούν ότι είσαι εσύ ή να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά σου).
Να θυμάσαι ότι εάν κάποιος σου προσφέρει κάτι που σου φαίνεται υπερβολικό για να είναι αλήθεια, ίσως να πρόκειται για κάποιο τέχνασμα!
Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις τους κόμβους που είναι για τους "άνω των 18 ετών". (Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν για να σε προστατέψουν. Οι κόμβοι για τους ενήλικους μπορεί ορισμένες φορές να κοστίσουν πολύ ακριβά στον τηλεφωνικό σου λογαριασμό).
Μην κλικάρεις στους συνδέσμους του Διαδικτύου που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά μηνύματα και να μην ανοίγεις τα προσαρτήματα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζεις ήδη και δεν εμπιστεύεσαι.
Το ίδιο ισχύει και για την τηλεφόρτωση αρχείων από κόμβους του Διαδικτύου. (Μην τα ανοίγεις εκτός και εάν προέρχονται από κόσμο που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Πιθανόν να μεταδοθεί ιός στον υπολογιστή σου ή σε κάποιο άλλο αρχείο που θα μπορούσε να τον βλάψει ή να τον καταστρέψει).