Προς τα «οργισμένα νιάτα» του Σαράντου Καργάκου

neoiΈγραφα –πάνε 40 χρόνια τώρα- στα διδακτικά μου βιβλία ότι νέος που ζει χωρίς ιδανικά είναι κέλυφος χωρίς ουσία. Κι ακόμη ότι: νέος θα πει να είσαι αυθόρμητος, να στέκεσαι κοντά στις πηγές της ζωής, να τολμάς να κάνεις αυτό που δεν τολμούν να κάνουν οι άλλοι.
Οι μεγάλοι σας έκαναν ικανούς να μην μπορείτε να κάνετε τίποτε• ούτε και να επαναστατήσετε. Οι ετήσιες εξεγέρσεις σας με τη μορφή «καταλήψεων» είχαν χαρακτήρα εθιμικού φαινομένου. Κάτι σαν φολκλορική «ατραξιόν». Δίνατε τη μάχη για να γίνετε χειρότεροι. Για να αποκτήσετε δικαιώματα που τελικά αποδείχθηκαν συναλλαγματικές χωρίς αντίκρισμα.
Η τωρινή εξέγερση είναι ένα μήνυμα υγείας και ελπίδας. Ότι δεν είναι «σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μες στη χώρα», όπως λέει ο Παλαμάς. Αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, για να μην πέσετε, νέοι μου, θύματα αυταπάτης, όπως έπεσε η δική μου γενιά. Φυλαχτείτε από τούς ψευδαποστόλους που σας πλησιάζουν και σάς θωπεύουν στ’ αυτιά. Φυλαχτείτε από αυτούς που κάποτε έφαγαν καλά, έκαναν μέσα σε ανώμαλες καταστάσεις ραγδαίες καριέρες και τώρα εμφανίζονται ξανά σαν σταυροφόροι κάποιου ιδανικού που σάς το προσφέρουν δωρεάν, ώσπου να κάνουν κι εσάς θύματα απάτης. Και να κλειστείτε, όσοι δεν θελήσετε να βολευτείτε, μέσα στο κέλυφος μιας βαθειάς σιωπής.
Νέοι, μη στρέφετε προς το στήθος σας το ξίφος της οργής σας. Θωρακίστε την καρδιά σας, ελέγξατε τα συναισθήματά σας. Η οργή δεν βλάπτει κανέναν περισσότερο από αυτόν που την έχει. Η αγανάκτησή σας είναι δικαιολογημένη, διότι είσαστε δεινά προδομένοι από εκείνους που σάς έμαθαν να μισείτε την πατρίδα σας, να μισείτε την ιστορία σας, να περιφρονείτε τη γλώσσα σας, να ποδοπατάτε τα σύμβολα για τα οποία οι πρόγονοί σας έχυσαν το αίμα τους.
Νέοι, συνεχίστε αλλά στοχαστείτε. Διαβάστε πολύ προτού προχωρήστε. Αφήστε τα συνθήματα. Είναι σαν τα βεγγαλικά. Με αυτά γαλουχήθηκαν πολιτικά οι πατέρες σας. Δείτε πώς κατάντησαν τη χώρα μας. Νέοι, μη βεβηλώνετε μνημεία, όπως κάποιοι βεβήλωσαν τη ζωή σας. Βγάλτε τη λέξη με τα τρία άλφα από το λεξιλόγιό σας. Χωρίς να το συνειδητοποιείτε, το κάνατε εθνική ταυτότητα.
Νέοι, μην αποδεχτείτε τη βαναυσότητα με την οποία κυβερνιέται ο κόσμος. Μη γίνετε χυδαίοι σαν εκείνους που σας γαλούχησαν ηθικά και πνευματικά. Μην είσαστε αφελείς, όπως εμείς. Δεν μπορείτε να διδάξετε μεταμέλεια στους πολιτικούς. Μη ζητάτε τη λύση από αυτούς. Ούτε από τα «κανάλια» που σας κάνουν θέαμα. Τα «κανάλια» έχουν περισσότερο βούρκο κι από την πολιτική.

Η λύση είσαστε σεις. Η λύση βρίσκεται μέσα σας. Πρέπει όμως να ψάξετε βαθειά. Το «ένδον σκάπτειν» είναι μια διαιώνια αρχή. Το σκαπτικό εργαλείο της ψυχής είναι το καλό βιβλίο με τη βαθειά σκέψη και βαρύ προβληματισμό. Αυτά πρέπει να είναι για σάς το βαρύ πυροβολικό. Καλό είναι το διαδίκτυο, αλλά η μεγάλη επανάσταση - όπως και στο παρελθόν- θα ξεπηδήσει από το βιβλίο. Κι εννοώ το καλό και όχι το σαχλό βιβλίο. Το βιβλίο με τα γερά ελληνικά κι όχι με τα «γκρίκλιζ» που πορνεύουν τη σκέψη σας.

του Σαράντου Καργάκου