Παγκόσμιος θαυμασμός για την Ελληνική γλώσσα

ΕλλαδαΣτην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι µόνο αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της οµιλίας και της γλώσσας, όσο καµμία άλλη γλώσσα.

Ζακ Λακαρριέρ, γάλλος συγγραφέας


Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.

Βολτέρος, Γάλλος διαφωτιστής


Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει τη σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ό,τι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης.

Κάρολος Φωριέλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης


Η γνώση της Ελληνικής είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας.

Μαριάννα Μακ Ντόναλντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας


Σε όποιον απορεί γιατί ξοδεύτηκαν τόσα εκατοµµύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής, απαντούµε: Μα πρόκειται για την γλώσσα των προγόνων µας και η επαφή µε αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισµό µας.

Theodore F. Brunner, ιδρυτής του TLG


Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.

Έλεν Κέλλερ, η τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας


Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώµης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαµπερό µέσα στη νύχτα.

Διάλογος του Γκαίτε µε τους µαθητές του:
-Δάσκαλε, τι να διαßάσουµε για να γίνουµε σοφοί όπως εσύ;
-Τους Έλληνες κλασικούς.
-Και όταν τελειώσουµε τους Έλληνες κλασικούς τι να διαβάσουµε;
-Πάλι τους Έλληνες κλασικούς.

Ιω. Γκαίτε, ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας, 1749-1832


Εάν οι θεοί µιλούν, τότε σίγουρα χρησιµοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων.

Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (αρχαία Ρώµη, 106-43 π.Χ.)


Η Ελληνική γλώσσα είναι όµορφη σαν τον ουρανό µε τα άστρα.

Ιρίνα Κοβάλεβα, ρωσίδα καθηγήτρια στο πανεπιστήµιο Λοµονόσοφ


Φυσικά δεν είναι µόνο στη γλωσσολογία όπου οι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι για την Ευρώπη. Στο σύνολό της η πνευµατική ζωή της Ευρώπης ανάγεται στο έργο των Ελλήνων στοχαστών. Ακόµα και σήµερα επιστρέφουµε αδιάκοπα στην Ελληνική κληρονοµιά για να ßρούµε ερεθίσµατα και ενθάρρυνση.

R. H. Robins, γλωσσολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου


βιβλιοθηκηΗ Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιµένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς.
Η αρχαία Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη γλώσσα όλων των Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργηµένων ατόµων.
Η Ελληνική γλώσσα είναι από ουσία θεϊκή.

Φρειδερίκος Σαγκρέδο,
βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας


Επιθυµούσα πάντα µε πάθος να µάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοßόµουν πως η βαθειά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα µε απορροφούσε τόσο πολύ που θα µε αποµάκρυνε από τις άλλες µου δραστηριότητες.

Ερρίκος Σλίµαν, αρχαιολόγος, 1822-1890 (Ο Σλίµαν µιλούσε άψογα 18 γλώσσες)


Το αλφάβητο µας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύµης και της Ρώµης. Η γλώσσα µας βρίθει ελληνικών λέξεων. Η επιστήµη µας σφυρηλάτησε µία διεθνή γλώσσα διά των ελληνικών όρων. Η γραµµατική µας και η ρητορική µας, ακόµα και η στίξη και η διαίρεση σε παραγράφους… είναι ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά µας είδη είναι ελληνικά – το λυρικό, η ωδή, το ειδύλλιο, το µυθιστόρηµα, η πραγµατεία, η προσφώνηση, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραµα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές.

Will Durant,
αµερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Columbia


Η αρχαία Ελλάδα µάς προσφέρει µια γλώσσα, για την οποία θα πω ότι είναι οικουµενική. Όλος ο κόσµος πρέπει να µάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα µας βοηθάει πρώτα από όλα να καταλάβουµε την δική µας γλώσσα.

Ζακλίν Ντε Ροµιγί, ακαδηµαϊκός και συγγραφεύς


Οι Έλληνες της Αθήνας του 5ου και του 4ου αιώνος είχαν φθάσει τη γλώσσα σε τέτοιο σηµείο, ώστε µε αυτήν να εξερευνούν ιδέες όπως η δηµοκρατία και οι απαρχές του σύµπαντος, έννοιες όπως το θείο και το δίκαιο. Είναι µιά θαυµάσια και εξαιρετική γλώσσα.

Peter Jones, Διδάκτωρ – καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης


Η Ελληνική γλώσσα έχει συνέχεια και σε µαθαίνει να είσαι αδέσποτος και να έχεις µιά δόξα, δηλαδή µιά γνώµη. Στην γλώσσα αυτή δεν υπάρχει ορθοδοξία. Έτσι ακόµη και αν το εκπαιδευτικό σύστηµα θέλει ανθρώπους νοµοταγείς – σε ένα καλούπι – το πνεύµα των αρχαίων κειµένων και η γλώσσα σε µαθαίνουν να είσαι αφεντικό.

Ντε Γρόοτ, ολλανδός καθηγητής οµηρικών κειµένων στο πανεπιστήµιο του Μοντρεάλ


Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείς ότι µιά σκέψη µπορεί να διατυπωθεί µε άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαρειά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ή Γερµανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις τελειοτέρων ανθρώπων.

Gilbert Murray, καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης)


Οφείλω χάριτας στη θεία πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που µε βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόηµα των θετικών επιστηµών.

Max Von Laye, βραβείο Νόµπελ Φυσικής


Εκτός από την Κινεζική και την Ιαπωνική, όλες οι άλλες γλώσσες διαµορφώθηκαν κάτω από την επίδραση της Ελληνικής, από την οποία πήραν, εκτός από πλήθος λέξεων, τους κανόνες και την γραµµατική.

E. Norden, γερµανός φιλόλογος


βιβλιαΗ αρχαία Ελληνική γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, µέσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευµατικές δυνάµεις της δηµιουργικής µεγαλοφυΐας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιό ισχυρή και συνάµα η πιό πνευµατώδης από όλες τις γλώσσες του κόσµου.

Martin Heidegger,
γερµανός φιλόσοφος, από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπαρξισµού στον 20ο αι.


Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πόσο στηριζόµαστε ακόµη στην Ελληνική, για να µιλήσουµε για οντότητες και γεγονότα που βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης ζωής.

David Crystal, καθηγητής, συγγραφεύς της εγκυκλοπαίδειας του Cambridge για την Αγγλική


Η αρχαία Ελληνική Γλώσσα ήταν και είναι ανωτέρα όλων των παλαιοτέρων και νεοτέρων γλωσσών.

Μάικλ Βέντρις, ο καθηγητής που αποκρυπτογράφησε τη Γραµµική γραφή Β’


Ο ελληνικός θρίαµβος στον πνευµατικό πολιτισµό είναι ότι έδωσε τόσα πολλά σε τόσους πολλούς τοµείς [...]. Τα επιτεύγµατά τους στον τοµέα της γλωσσολογίας όπου ήταν εξαιρετικά δυνατοί, δηλαδή στην θεωρία της γραµµατικής και στην γραµµατική περιγραφή της γλώσσας, είναι τόσο ισχυρά, ώστε να αξίζει να µελετηθούν και να αντέχουν στην κριτική. Επίσης είναι τέτοια που να εµπνέουν την ευγνωµοσύνη και το θαυµασµό µας.

R.H. Robins, γλωσσολόγος και συγγραφεύς


Η Ελληνική γλώσσα για µένα είναι σαν κοσµογονία. Δεν είναι απλώς µιά γλώσσα…

Luis José Navarro, αντιπρόεδρος στο εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Ευρωκλάσσικα» της Ε.Ε.


Οφείλουµε να διακηρύξουµε ότι δεν έχει υπάρξει στον κόσµο µία γλώσσα η οποία να δύναται να συγκριθεί µε την κλασσική Ελληνική.

Juan Jose Puhana Arza, βάσκος ελληνιστής και πολιτικός


Η Ελληνική γλώσσα είναι µία γλώσσα η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, όλες τις προϋποθέσεις µιας γλώσσης διεθνούς… εγγίζει αυτές τις ίδιες τις απαρχές του πολιτισµού… η οποία όχι µόνον δεν υπήρξε ξένη προς ουδεµία από τις µεγάλες εκδηλώσεις του ανθρωπίνου πνεύµατος, στη θρησκεία, στην πολιτική, στα γράµµατα, στις τέχνες, στις επιστήµες, αλλά υπήρξε και το πρώτο εργαλείο – προς ανίχνευση όλων αυτών – τρόπον τινά η µήτρα… Γλώσσα λογική και συγχρόνως ευφωνική, ανάµεσα σε όλες τις άλλες…

Ζακ Λανγκ, γάλλος πρ.  υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού